Αναιμία

Αναιμία σημαίνει πτώση του αιματοκρίτη ή της αιμοσφαιρίνης.

Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο στον οργανισμό και βρίσκεται μέσα στα κύτταρα που λέγονται ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα συμπτώματα της αναιμίας είναι:

  • Ωχρότητα
  • Κόπωση
  • Δύσπνοια στην κόπωση, δηλ λαχάνιασμα
  • Κεφαλαλγία
  • Ζάλη
  • Εμβοές (βουητά στα αυτιά)
  • Ταχυκαρδία
  • Συμπτώματα που έχουν σχέση με την αιτία της αναιμίας

Αίτια

Ο κατάλογος των πιθανών αιτιών αναιμίας είναι τεράστιος. Ο σίδηρος και ορισμένες βιταμίνες, όπως η Β12 και το φυλλικό, είναι απαραίτητα για τη σύνθεση του αίματος. Δεν πρέπει όμως να πέρνετε στα τυφλά θεραπεία με σίδηρο, όπως παρατηρούμε συχνά, χωρίς καν να έχει επιβεβαιωθεί η έλλειψη σιδήρου, αλλά και χωρίς να αναζητηθεί η αιτία. Ο σίδηρος σε μεγάλη ποσότητα είναι τοξικός για τον οργανισμό. Στη χώρα μας είναι επίσης συχνοί οι φορείς της ετερόζυγης β-μεσογειακης αναιμίας, το γνωστό «στίγμα» μεσογειακής και λιγότερο συχνά της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας. Στην εγκυμοσύνη, όλες οι γυναίκες ελέγχονται με ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης και αν βρεθεί κάποια κληρονομικότητα, θα ελεγχθεί και ο πατέρας προκειμένου να προβλεφθεί η πιθανότητα το έμβρυο να φέρει κάποια σοβαρότερη μορφή αναιμίας.

Γενικά σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι πιο συχνή η σιδηροπενική αναιμία λόγω της εμμήνου ρύσεως. Όταν το αίτιο της αναιμίας δεν είναι τόσο εμφανές, χρειάζεται διερεύνηση. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να δείξει ένα συστηματικό νόσημα, όπως μια αυτοάνοση πάθηση, νεφροπάθεια, νεοπλασία του αίματος ή και καρκίνο.

Ο έλεγχος της αναιμίας γίνεται ανάλογα με τις ενδείξεις που δίνει η γενική εξέταση αίματος, το ιστορικό και η κλινική εξέταση και περιλαμβάνει το περιφερικό επίχρισμα δηλαδή την εξέταση του αίματος στο μικροσκόπιο, άλλες εργαστηριακές εξετάσεις και συχνά και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία. Μπορεί επίσης να χρειαστεί ενδοσκόπηση από γαστρεντερολόγο, όπως όταν βρίσκουμε σιδηροπενική αναιμία σε άνδρες ή γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Εάν υπάρχει υποψία καθαρά αιματολογικού νοσήματος (μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο, λευχαιμία κλπ) τότε θα χρειαστεί μυελόγραμμα ή και οστεομυελική βιοψία. Πρόκειται για μια μικροεπέμβαση που εκτελεί ο αιματολόγος, η οποία δίνει πληροφορίες για την κατάσταση του μυελού των οστών.

Video: Ομιλία για τη μικροαγγειοπαθητική αιμολυτική αναιμία στο 24ο Πανελλήνιο αιματολογικό συνέδριο (2013)